Friday, April 5, 2013

Your safety in your own hands!

assalamualaikum...


Aku nak share something dgn youguys ni. Penting bagi aku dan kaum wanita di luar sana. Tapi kalau youguys rasa tak penting, It's up to youguys lah.


Yeay, just got my Pepper Spray,Personal Alarm and Whistle today. Comel sangat. Lagi lagi personal alarm tu. Macam burung Twit Twit pulak. Hiks. Aku beli Rm26 include postage untuk ketiga tiga barang ni. Murah gila kan?

Apa gunanya mende mende sume ni? Mende ni berguna sangat bila korang pempuan jalan sorangsorang kat tempat sunyi ke gelap ke,kekadang mesti korang cemas kan takut ada orang asing yang mengekor. Aku pun macam tu, gelabah je kot,mesti nak jalan lajulaju,takpun berlari biar cepat sampai umah.

It is an invaluable instrument of self-defense. Sangat berguna korang bawak pepper spray ni kalau korang balik lewat malam,pastu pepper spray ni pun korang boleh simpan dalam kete. Lagipon lately ni banyak sangat kes jenayah orang masuk dalam kete lah masa tengah isi minyak. Macam macam.

Pepper spray ni ringan je, also small, easy to carry and leave no permanent affects. They are easy to use. Hanya tekan dan sembur dekat mata attacker tu. Alah,macam korang sembur perfume tuh. Tapi jangan pulak bila korang dah beli pepper spray ni,korang buat pekasam dalam handbag. Time emergency, nak kuarkan pepper spray pun dah 10minit. Sama je tak selamatnya kan.

Macammana pepper spray ni bertindak? Pepper spray ni ada tiga jenis. CS, CN dgn OC. Yang aku tahu, OC ni ingredient dia daripada Capsicum. Pepper spray ni dia merengsakan mata,tekak dah hidung kalau terkena. Attacker mungkin boleh buta sementara dan kesannya boleh bertahan sehingga 30-40minit. Macam ni lah, kalau korang duk tumbuk cili padi, pastu termasuk mata ke. Tak ke pedih?Pastu carik air nak rendam mata tu. Macam ni jugaklah function pepper spray ni.




Pepper sprays can be quite inexpensive. But they are worth it. Lagipun senang sangat nak handle. Bentuk pun ada yg macam lipstick,perfume cincin pun ada tau! Sangat bagus ada mende ni tau, takpayah lah korang gi kelas martial art dah. Membazir je. Hekhek.

Whistle. Apa gunanya?  Guna nya untuk membuat bising bila adanya attacker. Kiranya sebagai tanda amaran mintak pertolongan lah dekat orang yg lalu lalang.



Yang ni adalah alarm. In case korang ada kecemasan ke, korang perlu tarik je besi kat burung twit twit ni. Bunyinya boleh tahan bingit jugak. Macam bunyi siren polis gittew. Kalau tetiba ada orang pengsan ke,kena sakit jantung ke,boleh jugak korang guna alarm ni.Hehe.
Alarm ni guna bateri tau. Kalau macam bunyinya slow, cepat cepatlah tukar dia punya bateri.



Eh,lupa pulak. Pepper spray ni korang boleh sembur dalam jarak dua depa tau. Jauh tu. Bila attacker macam dah pedihpedih mata dia,boleh lah korang amik masa utk  lari sejauh mungkin balik rumah.
 
Dulu masa aku kereja partime kat 7-11 pergi balik kerja pukul 11malam, kereja partime kat Nelson Carrefour jugak balik memalam, takde pulak pernah terfikir nak beli pepper spray ni. Lately ni je bila macam rasa diri dah takselamat jalan sorang sorang baru kesedaran tu timbul.
 
Alah,berapa sangatlah Rm26 tu kan kalau dibandingkan dengan keselamatan youguys. Korang boleh lah contact Angeline Lim; 016-7917933 utk dapatkan stok combo 3 in 1 ni. Kalau orang lain, satu pepper spray lipstick ni pun derang jual RM29.90 tau. Tapi kat Angeline Lim ni,dah lah murah, harini order,esok sampai pulak tu. Suka sangat!
 
 
 
thank you for reading my entry!!




3 comments:

♥ CIKZEK ♥ said...

sgt berguna ! huhu thnks sharing. kne dptkan ni.

Syazana Zainn said...

hi dear :)

selain dr no hp, dia ada website / fb page miss angeline ni tak?

tq

:)

haswani said...

cikzek: mesti dapatkan. sorang pempuan wajib ada satu.

syazana: takdelah,kita beli pon through lelong.com.my... sorry

nf