Sunday, December 20, 2009

pls gv ur opinion...

kawan2...
adakah..patutkah...wajarkah..
slps kte broke up ng gf/bf  kte,
kte trus mdiamkan diri tanpa mberi sbrg khabar berita kpdany??
n segala ape yg bkaitan dgn ny,kte try elakkn??
perlukah begitu??
kawan2...
knp mst kte xnk si dy tau ape yg kte lakukan stelah kte  broke up??
pdhal,kte penah bkongsi suka duka ng dy..
plg x pon..bertanya khabar..
xslh kn klu cenggitu??
lgpon,bknny ssh sgt pon..
mcm la elergik je klu btanya kabar tu..
aissshh...
xphm tol dgn certain org ni....
apekene ntah..

Saturday, December 19, 2009

~~~~~~~~~~~~~

alhamdulillah..
ak bjaya dterima masok...
syukur sgt!!!!


n alhamdulillah,
sal jnji ktorg da setel..

Tuesday, December 15, 2009

mmg naseb...

asyek xsedap ati~~
knp ye??
bcoz vr nebes...i'm waiting  for dat application..
hope dapat..
amiin..

Friday, November 27, 2009

Cilamat hali laya~~

Menyambut hari raya tnpa bj raya..rasa spt hari2 biasa~cuma hepi dpt jmp budak2 kecik..n skg,0tw nk ke serting.
.

Wednesday, November 25, 2009

Lagi & lagi~~

Fuh..akhirny..da dpt result..ter0k?tp xsmpi la kena kick 0ut..bpuas ati ng rslt?0f c0z la x..hajat nk apply unikl..tp,msih bingung..s0,ape pndpt akak2 n abg2 sume?hemm..mak pesan, ''syukur pada Allah & tingkatkn usaha,insyaAllah dpt ape y dicita2kn..jd d0c?k0mpem da xleh..s0ri sume y bharap..da usaha sdaya upaya da..tp,hny tu yg Allah nk bg..redha + sabar..syukur~~

Lepas!!

Takoot!! Lagi 2jam stgh rslt kuar..sgt la takot..mak abh jgn mrh klu rslt wani teruk..ya allah,Kau berikan la sebaik2 kputusn utk ku..amiin..h0pe sgt xkena kick out dr matrik n dpt p0inter tggi~~arrggghh!! S0 scary+cuak+#!:/@

Friday, November 20, 2009

LELAKI vs PEREMPUAN

ok nk tau spe menang so jom bace........

(L) Mempunyai ego tersendiri yg menyebabkan sukar menerima pertolongan org lain dan pandangan org lain terutama sekali pasangannya.
(P) Mudah menerima dan terpengaruh dgn pandangan org lain lebih2 lagi dgn org yg dicintainya.

(L) Sekiranya mengalah, menunjukkan tanda tidak bermaruah atau berprinsip.
(P) Mengalah tanda sayang dan pengorbanan yg tidak berbelah bagi.

(L) Menilai kejayaan dan diri berdasarkan hasil atau prestasi yg berlaku didepan mata.
(P) Seringkali menilai diri berdasarkan perasaan dan kualiti hubungan sesama manusia terutamanya org yg disayangi.

(L) Suka menyendiri dan menjauhkan siri apabila berada dlm keadaan tertekan.
(P) Suka bercerita kpd org lain tentang masalah yg sedang dihadapi dgn harapan mendapat simpati.

(L) Mempunyai emosi spt getah iaitu sesuatu perasaan itu hanya sekejap shj.
(P) Mempunyai emosi seperti ombak iaitu suatu perasaan yg lambat reda.

(L) Biasanya suka memberi arahan bersifat ketua yg mempunyai kuasa.
(P) Suka berleter mengenai sesuatu perkara sehingga puas hati.

(L) Bersikap pemurah atau boros.
(P) Bersifat kedekut atau berjimat.

(L) Mempunyai fikiran yang bersifat makro iaitu melihat secara keseluruhan.
(P) Mempunyai penilaian bersifat mikro iaitu melihat sesuatu secara terperinci.

(L) Tidak fokus kepada sesuatu perkara
(P) Fokus kepada sesuatu perkara.

(L) Mempunyai perasaan cinta yang setia dan lebih fleksibel.
(P) Cinta sepenuh hati dan setia pd yg satu.

(L) Suka menyendiri dan berdiam diri apabila imej tergugat
(P) Mudah marah, cemburu atau merajuk apabila imej tergugat.

(L) Bila berkomunikasi kurang teliti mendengar tapi cepat memberi pendapat.
(P) Mendengar dgn teliti sebelum membuat sesuatu keputusan.

(L) Lebih banyak menumpukan kepada aspek fizikal dan kebendaan.
(P) Lebih menumpukan aspek perasaan dan kemanusiaan

(L) Meminta bantuan kerana malas atau tidak berupaya.
(P) Meminta dan memberi bantuan sebagai tanda sayang dan hendak bermanja.

(L) Akan melawan dan menjauhkan diri dan membisu seribu bahasa apabila berlaku pertengkaran.
(P) Biasanya mengalah dan berpura-pura setuju dengan pasangannya.

(L) Tidak suka bercakap tentang pasangannya
(P) Suka bercerita tentang pasangannya dan menghormatinya

(L) Agak keberatan meminta maaf
(P) Lebih mudah meminta maaf

(L) Dapat menyesuaikan diri apabila menghadapi kesukaran
(P) Risau apabila menghadapi kesukaran

(L) Suka MEMBUAT keputusan
(P) Suka MENGIKUT keputusan

(L) Terasa selesa berjauhan dgn keluarga
(P) Suka bersama keluarga

cm ner.....pe pendapat koorag.....

Tuesday, November 10, 2009

sume....

ntah knp,terasa nk sgt mnulis di blog ni..erm..mmg ak lama gak la ak xmengupdate dis blog..tp,ak masih tidak mengetahui nk menulis pasai hapa...adoai...
pekata,ak tulis je pasai pspm ari tu...leh kn???huhu.. :(

kisah ny macam ni...


12/10/2009

Pd hari ini ak da stat exm..1st paper ,bi paper 1..agak rilex..2nd paper,mathematics paper 1..w/p soklan2 yg dberi agak senang bg segelintir kwn ak..tp,bg ak,soklan tsebut agk ssh namun,ak bungkus lumus n berusaha sedaya upaya utk mjawab soklan tersebut..sebaik shj usai exm tersebut.. keSTRESSan berlaku kpd ku...dan tidak semena-mena airmataku menitis hingga hampir kering...dan sekeping msg kuhantar kpd paan,shbtku...n kata2 smgt & nsht darinya sedikit sebanyak telah menenangkanku..

13/10/2009

Mathematics paper2..mmg dahsyat..ssh giler soklan tahap cipan tol..Cuma ari ni agak rilex sbb mostly dak2 kmpk ckp ssh..n air mata yg kuar xsbyk ari sblmny(myb da kering kot)..namun,rasa takut tetap mnyelubungiku...dr ura2 yg kudengar,math paper ni soklan ny hampir 64%ssh .n kemungkinan besar,gred tuk subjek ni akan direndahkan...then,Bi paper 2..xde pape yg dpt ku ulas pasal paper ni...

14/10/2009

Chemistry paper2...the killer subjek..aku cuba mbuat sebaik mgkin..sume soklan ak try jwb..namun,byk jugak la soklan kecik2 yg ak xjwb nk klu jwp pon agak merapu..tp,harap2 la dpt marks atas formula2 yg diperlukan..dan pabila usai paper 1,dfikiranku hny tbayang...andainya ak tdk dpt menyambung di sem2...apatah lg melihat rakan2ku tersedan sedu secara berjemaah..

15/10/2009

Chemistry paper1. Alhamdulillah. i’m only can smile after dis paper finished..

16/10/2009

Biology paper 1...w/p soklan objektif n agak rilex..ak xmmpu mengomen paper ni..dan pada hari ni gak,ak telah m`apply SPA..sbg back up andainya tdk dpt menyambung ke sem2...rumet2ku juga turut m’apply nya...
*
at 3p.m,i known 1 news..a good news for zahidah syazani...but, it is a bad news for us...aza get offer to further her studies in uia..dlm kos undang2.. congratulations to her...yg sedihnya,ktorg khilangan sorg kwn yg slalu mnyerikan bilik ktorg,penghebah gossip2 di kmpk,tukang masak megi ms study,kwn tuk bsiar2 n sumenya yg sering ktorg lakukan bsama2 dgnnya sblm ni...n aku xkan dapat mdgr cite tntg ahmad nur qardian b. Ahmad rajkumar,tasneem n nia ezora lg drpdny..papepon,aza agk beruntung sbb cita2nya tuk mjadi politician hampir tcapai...congrate again, aza!!!

wif aza..
*
Agak sdih lagi,ble family ku bercuti ke langkawi tnpa khadiran ku..meraka kesana krn mghadiri mjlis perkahwinan ank kpd makcik sedaraku(my mom’s twin)..w/p agak sedih krn tlepas percutian tsebut..tp,ak xksh..dan ak tlh mengorder sbyk mne coklat yg leh dorg beli untuk ak lahap ms cuti...

19/10/2009
Last paper..agak nyesal krn tdk mngapal beberapa topic yg agak sng...tp xpe...semoga still dpt mcapai result yg cemerlang dlm paper bio..amiiin...
*
Patutnya,kitaorg balik pada hari ni...tp,ktorg sepakat tuk mghabiskan ms diluar dgn b’outing beramai2...kami mghabiskan the whole day kt jaya jusco ipoh....best dpt hang out ng korg sume!!dipaparkan gmba2 semasa yg di snap..








Monday, September 28, 2009

Demam+p0nteng

Bila tdengar azan subuh pg td,ak nk je trus bgkit dr td0..tp,mataku y bpinar & kepalaku yg terasa berat amatlah mghalangku utk bangkit dr td0..dan kbangkitan ak dr td0 tlh dp0stp0ne ke pukul 6.45pg..dgn gagah ny,ak mlangkahkn kaki ke washr00m y teramatlah jauh bg ak..dan ak tlh m'ambil tindakan berani iaitu mbasahkn rambutku bg mhilangkn kepeningan y ada..namun,tindakanku itu xmeninggalbkn kesan..dan ak tetap mahu g kelas kerna blaja itu amatlah penting w/p 0mw0rk xsiap..hehe..ak meneruskn khaidupanku lam kls bi dgn rs penuh kebingungan..dan pada pukul 8.50 pg,ak segera bgegas ke washr00m btemankn shbt ku,eqa..dan,lantas kuhamburkn segala isi perutku..dan amat memeranjatkn ak,krna isi y kluar hny cecair jernih like distilled water..tersangatla geramnya ak..klu nk kuar,kuar je la sume ape y ada..ni tdk..dan,ak mneruskn hariku in lect math..15min first,evrything is alright..but,after that..i'm feel very bad..n, keinginan tuk td0 amatla kuat,tp,rs peningku itu xm'izinkn ak utk td0..jd,ssudah abes lect math,ak m'ambil kptsn utk p0nteng lect chem&bi0 pd pkul 11 kang..dan ak bjaya mb0l0skan diri krn sitina yg juga shbtku tlh mnandatangankan attandance ku..dan ak kebilik utk td0+menyihatkn diri..tp,keadaan ku sma je..dan pd pukul 3ptg,rumetku y baik hati tlh mbelikan ak panad0l dy mnyuruh ak memakn 2 bj pnd0l sbb ak bkn dak kcik lg,tp,ak tetap bkeras nk mkn sbijik je..finally,yeah!bhasil..ak da sht..sbb da stat bpeluh..
Dan ak bingung skrg utk mndptkn mc dr d0c krn dmam ku tlh melarut..dush!!
Sbb,peningku xbransur pulih..yaAllah,smbuhknlah sakit hambamu ini..

Sunday, September 27, 2009

ari raya+pspm1

erm..raya taun ni sama je cm raya taun lepas..
raya taun lepas lak sama je cam raya taun 2006..
nk taun knp??alasanny sama je..
"xleh njoy2 sgt,exam da nk dekat.."
time pmr ,spm ada je yg ckp cmtu..
time da kt matrik pon,ada gak org ckp cmtu..
adush...igtkan time da abes spm,leh dok rilek,tp sumenya itu bohong belaka...
mmg betol kata org,tuntutla ilmu dari atas buaian hingga ke liang lahad..
the meaning is,ilmu msti kte blaja tanpa putus2..
bukan kejap2 je..
cheewah..memendai je ak ni,ntah betul ntah tak..
12hb 10 ni da stat pspm1,ak pon xpasti samada ak da sdia/belom..
tp,klu ditanya confirm2 ak nk dpt 4.0 flat..
tp,sempat lg ke nk stdy ni??
atau nk stdy cam ms bulan pose ari tu??
bersengkang mata malam2,tido kul 5-6 pg??
leh jd ke stdy cmtu??
bdasar kan xperience ak selama sbulan,cara tu agk bkesan la..
xpe2,tggu je la time da ada kt kmpk ptg ni..
lg 1 mne pkara yg agak mnyedihkan ak..
16hb ni family ak akn bkonvoi beramai2 ke langkawi..
beshnya..
cuma...malangnya bg ak,dorg pegi sana tanpa ak!!!
ini tidak adil!!!xaci2..
uwaa....nk nanges lg...
nape la pspm xleh dipostpone jek..
klu la leh,mmg cantek sgt!!
erm...redha je la wani weh....
pspm lebih penting...
lupakan yyg laen..
xdapat g langkawi xsesedih pkara sblm ni...
klu ada chance,leh je gi..
yeah!!!pspm!!!wani!!chaiyok2!!!

Wednesday, September 23, 2009

berakhirnya sbuah ramadhan

hari ni ari sabtu...
hari ni 19hb 09..
hari ni ari last kte bpuasa lam taun 2009..
alhamdulillah..
taun ni,terawihku penuh melainkan time ak bcuti ..
dan malam2 pd bulan ni ak agak slalu pekena old town coffee..
dan akibatnya,ak akan tido selepas sahur pada tiap hari..
dan pabila 2 mlm bturut2 ak tido lepas sahur,mataku akn bpinar,
dan ak akn tido awl pada mlm tsebut..
dan hny mengulangkaji pelajaran pada pukul 4pg selepas sahur..
huh..
agk bosan...blaja3...
tp...xpndi2 gak..
adush...cmne ni??



ari ni gak ak tgk baju raya ak yg dipilih oleh dik kemba..
erm...agk cntik..
tp dy ckp,letih kaki tangan dy sbb dok carik baju raya ak..
tq so much dik kmba n bang ise..
wani kn duk asrama, korg yg kena carikkan bj tuk i..sian tol..
mula2 bila d.kmba tny ak nk bj kaler ape,ak terus jwb kaler hitam..
entah knp,itulah jwpnku...
dan bila kgkawan tny knp kaler itam,
ak terus jawab sbb berkabung..
bkabung sbb apa??
ntah..ak pon xtau..
tp.yg pasti,raya taun ni ak rasa hiba sgt...
rasa ada je mnde yg mnyedihkan ak...
ntah...xtau nk ckp cmne...
sedih3...
dan...
kita tgk raya esok...
ape yg akn jd pada ak??
adakah aku akn menangis??
juz tggu...
dan lihat..


*da lama simpan lam microsoft word..baru publish sbb baru on9..hehe

Saturday, August 29, 2009

emak...alamak..emak

renungkanlah...adakah anda sebegini???

Bila dahaga, yang susukan aku....mak
Bila lapar, yang suapkan aku.....mak
Bila keseorangan, yang sentiasa di sampingku.. ..mak
Kata mak, perkataan pertama yang aku sebut....Mak
Bila bangun tidur, aku cari.....mak
Bila nangis, orang pertama yang datang ....mak
Bila nak bermanja, aku dekati....mak
Bila nak bergesel, aku duduk sebelah....mak
Bila sedih, yang boleh memujukku hanya....mak
Bila nakal, yang memarahi aku....mak
Bila merajuk, yang memujukku cuma....mak
Bila melakukan kesalahan, yang paling cepat marah....mak
Bila takut, yang tenangkan aku....mak
Bila nak peluk, yang aku suka peluk....mak
Aku selalu teringatkan ....mak
Bila sedih, aku mesti talipon....mak
Bila seronok, orang pertama aku nak beritahu.... .mak
Bila bengang.. aku suka luah pada..mak
Bila takut, aku selalu panggil... "mmaaakkkk! "
Bila sakit, orang paling risau adalah....mak
Bila nak exam, orang paling sibuk juga....mak
Bila buat hal, yang marah aku dulu....mak
Bila ada masalah, yang paling risau.... mak
Yang masih peluk dan cium aku sampai hari ni.. mak
Yang selalu masak makanan kegemaranku. ...mak
kalau balik ke kampung, yang selalu bekalkan ulam & lauk pauk.....mak
Yang selalu simpan dan kemaskan barang-barang aku....mak
Yang selalu berleter kat aku...mak
Yang selalu puji aku.....mak
Yang selalu nasihat aku....mak
Bila nak kahwin..Orang pertama aku tunjuk dan rujuk.....mak

Aku ada pasangan hidup sendiri....

Bila seronok, aku cari....pasanganku
Bila sedih, aku cari....mak

Bila berjaya, aku ceritakan pada.....pasanganku
Bila gagal, aku ceritakan pada....mak

Bila bahagia, aku peluk erat....pasanganku
Bila berduka, aku peluk erat....emakku

Bila nak bercuti, aku bawa....pasanganku
Bila sibuk, aku hantar anak ke rumah....mak

Bila sambut valentine.. Aku bagi hadiah pada pasanganku
Bila sambut hari ibu...aku cuma dapat ucapkan "Selamat Hari Ibu"

Selalu.. aku ingat pasanganku
Selalu.. mak ingat kat aku

Bila-bila... aku akan talipon pasanganku
Entah bila... aku nak talipon mak

Selalu...aku belikan hadiah untuk pasanganku
Entah bila... aku nak belikan hadiah untuk emak

Renungkan:
"Kalau kau sudah habis belajar dan berkerja... bolehkah kau kirim wang untuk mak?
mak bukan nak banyak... lima puluh ringgit sebulan pun cukuplah".
Berderai air mata jika kita mendengarnya. .......

Tapi kalau mak sudah tiada..........
MAKKKKK...RINDU MAK.... RINDU SANGAT....



Berapa ramai yang sanggup menyuapkan ibunya....
berapa ramai yang sanggup mencuci muntah ibunya.....
berapa ramai yang sanggup mengantikan lampin ibunya.....
berapa ramai yang sanggup membersihkan najis ibunya...... .
berapa ramai yang sanggup membuang ulat dan membersihkan luka kudis ibunya....
berapa ramai yang sanggup berhenti kerja untuk menjaga ibunya.....

dan akhir sekali berapa ramai yang sembahyang JENAZAH ibunya......

Seorang anak mendapatkan ibunya yang sedang sibuk menyediakan makan malam di dapur lalu menghulurkan sekeping kertas yang bertulis sesuatu. Si ibu segera mengesatkan tangan di apron menyambut kertas yang dihulurkan oleh si anak lalu membacanya.Kos upah membantu ibu:

1) Tolong pergi kedai : RM4.00
2) Tolong jaga adik : RM4..00
3) Tolong buang sampah : RM1.00
4) Tolong kemas bilik : RM2.00
5) Tolong siram bunga : RM3.00
6) Tolong sapu sampah : RM3.00
Jumlah : RM17.00

Selesai membaca, si ibu tersenyum memandang si anak sambil sesuatu berlegar-legar si mindanya. Si ibu mencapai sebatang pen dan menulis sesuatu di belakang kertas yang sama.

1) Kos mengandungkanmu selama 9 bulan - PERCUMA
2) Kos berjaga malam kerana menjagamu - PERCUMA
3) Kos air mata yang menitis keranamu - PERCUMA
4) Kos kerunsingan kerana bimbangkanmu - PERCUMA
5) Kos menyediakan makan minum, pakaian, dan keperluanmu -PERCUMA
Jumlah Keseluruhan Nilai Kasihku - PERCUMA

Air mata si anak berlinang setelah membaca apa yang dituliskan oleh siibu. Si anak menatap wajah ibu,memeluknya dan berkata,
"Saya Sayangkan Ibu". Kemudian si anak mengambil pen dan menulis "Telah Dibayar" pada mukasurat yang sama ditulisnya.

Thursday, August 27, 2009

kolej matrikulasi perak: persatuan silat

ari slasa yg lalu kn..
kitorg kan..
persatuan silat 1&2 kmpk
pergi kn..kt kdiaman mb perak..
sbb..
kitorg kn..djemput kn..ke mjls penganugerahan sandang kpd mb perak..
kitorg g nek bas..
malangny,xsmpi 3km bas bgerak kn,
bas da tersadai kt tepi jln..
kt estet yg agak menakutkan...
mmg geram gak la..
sebab ari ngah panas,..
tp...background estet tu agk cntek la gak...
sempat kitorg pose ,lam pns2 tu..


masa kitorg da masok lam dewan tu,
teramat la bosan sbb terpaksa beradab sgt2..
almaklum...mjlis org besar..
tp...njoy gak la dok tgk psembahan pedang dr persatuan silat gayong dr mne ntah..


pastu,
kitorg berbuka puasa kt situ..
ngan mb...mknn agk sodap la..
ak n kgkwn yg perut ny agak sama besar ng ak pon sebok dok melantak..




part paling bosan dr kul 8- 9.30..
time tu,xsaba nk balik..
sbb..bosan dok nunggu dak2 len yg tgh sebok berterawih...


tp..
part paling bezny..
ms bergamba ng mb n org kuat dy..
datin seri agak low profile gak la..
rupa2ny,datuk n datin tu ex-lecturer kt uia..
datin tu lect masscom..datuk lak..
xteringat nk tny..



ms ni...bess sgt..smpi xrasa nk balik kmpk pon..
tp....
mmg kena balik pon...
n da ada kt kmpk pon...

ari yg bezhhh

pada 15 ogos yang lalu,kami sepasukan mahsuri telah ....
cheewah,ayat nk amek spm la plak..
masa ritu kan,
kitaorg sebok bersukaneka sakan ng game belon air under kelolaan jpp...game ni dorg wat sempena bulan kemerdekaan..
kitorg men lempar2 belon yg da berisi air ng penuh smgt..
malangnya,
naseb xbape baek..
sbb ktorg kalah tipis ng pasukan jww.lady birch semasa
di semi final...
papepon,kitorang njoy sgt2 w/p agak penat menunggu giliran..
dan bersenam robik pd pagi2 hariny..


lepas kitorang abes men game tu,
kitorg sepakat nk support sorg rumet kitog yg masuk ptndgn badminton..
klu paginy kitorg pakai bj serba merah,
tp,petang ny kitorg pakai bj serba oren...
ntah pape la kitorg ni...
papepon,ktorg totap cantek...
hehehehehe...


sempat m'usha 'gewe'...

Monday, August 10, 2009

kolej matrikulasi perak: air oh air

hohoho..
akhirny..krisis air kt kmpk da usai..
agak lama la ak mnderita ms ktiadaan air ni..
sume ni slesai,bilaaaaa.............
tv3 dtg tuk interview our pengarah kolej...
malangny,ms tu pengarah kte xde..
yg klakany,dorg siap buat brite auta lg..
bongok tol..
sian ktorg pny HEP..
xpasal dituduh xmenyampaikn maklumat sal prob air kt JBA..
md zambry pon 1 hal..
mnde kecik,xkn la kitaorg nk repot sal air ni kt dy kot??
pelik3...
ngok3..
hahahaha..papepon,ak syukur sgt2,
sbb...
da xpyh nk angkut2 air smpi sakit2 bahu..
da xpyh nk mndi kt toilet yg kt astaka/lecture hall..
da xpyh dok ulang alik masuk toilet tuk tgk sama ada air da ada/lom..
da xpyh nk g bilik iron tuk amek air paneh...
sume ny..sbb pengarah yg baek ati...
dok tgk org JPA repair paip air yg rosak smpi kul 1 pg..
thankz pengarah..
sbb u,i senang..
abah lak,baru belikan water heater tuk ak..
abb, ak ckp yg ssh nk carik air paneh kt sni..
bekalan air x bersih la..
sori felow..
i da langgar the rules of kmpk..
air oh air...
air mmg penting!!1

Thursday, August 6, 2009

ada gak...

fuh..dalam kelembaban wireless kt kmpk ni,
leh gak ak mengupload gamba..
lega rasany..
ni haa..antara gmba2 yg ak sempat uplaod ms kt cameron ritu..
xbape best,tp,hepi gak la..


mak ng kawannya...

1st time ak tgk mak ak masok sukaneka

bersama adik yg disangka kawanku..

sempat bgamba kt hutan lipur yg bdekatan

abah ngan ank buahny ms kt aring..

bang cik ngan acik isa..agak lama gak la kitaorg xbjumpa

fida yg candid gmba kitaorg yg nmpk kecik ni..




Saturday, July 25, 2009

kolej matrikulasi perak: blog ak..

sian tol kt blog ak ni..lama giler ak xupdate...
since ak msuk matrik rasany..
bkn pe,prsaan mls ak tuk on9 semakin mnjadi2..
smgt nk blaja lak smkn meluap2..ye ker??lalala
sbna ny,ak da xbnafsu sgt nk on9 ni..ntah..da bosan agk ny..
skg ni,ak on9 pon tuk smthg important je..
kkdg ak pelik gak,camne la dak kmpk tu leh slalu g anjung or cafe or bistro yg amat la jauh bg ak tuk on9 tu...
adakah??sbb ak semakin mls bjalan??
atau,malu nk tyg muka ng laptop ni kat sana??malu ker??
bkn la...xmo mencapub je..
kang ramei lak yg bkenan kang..ssh ak..
uish,bek ak malukan diri tuk pnjam broadband kwn ak dr melangut ng laptop kt cafe or anjg.. tp kn,
seb bek la abh ckp nk bg maxis broadband dy kt ak..
xyah la ponek2 nk jalan jauh tuk on9..
erm,arap2 la ak xgiler on9 cm ms lps spm dulu..
klu x,stdy ak ntah kemana la...
haa,ni pon ak update blog atas arahan sorg kwn ak..
maleh da dengo dy dok berleter..
"arip!!amek ni haa..ak da update blog ak tuk ko!!"
eh,lupa lak nk gtau,skg ni ak ngah holiday..
cuti mid-sem..tp,2 mggu jek..
2/8 ni da kne masuk kmpk balik..
mls la plak nk masuk..cuti ni,ak xbape stdy la..
aiishh..sumeny,tv pny pasal!!geram tol..
xtahan ng cite2 yg besh..almaklom,2bln lbey xtgk tv..
papepon,b4 nek kmpk ni,
ak akn pstikan sume asgment da siap n sume subtopik ak kuasai..
amiin...
haa,pas je abes je waktu subuh ni,kitorg nk g family day (under felda) kt cameroon..
elok sgt la tu..name pon ngah cuti..
leh jmp kgkwn lama kt klate tu..
tp,xsure la tang kgkwn yg kt johor tu..
samada dorg involve/not ng fmly day ni..
kang ak submit pict ktorg kt sane lam blog ni,fs,tagged.ms..
tggu je la..
k la..agak lewat da ni..sok,lobam la plak bwh mata den ni ha..
xcun da la...oppps..terpasan la plak..
hehe..nite..adiosa..

Sunday, May 10, 2009

bye2 group....

esok,11hb/5..
ak akn mdftar kt kmpk..
pasni,myb ak akn jarang2,kadang,xslalu tuk on9..
jarang tuk masuk group,jarang tuk update blog,
jarang tuk reply testi/komen kt fs/ms..
jarang tuk on ym..
tp,i'allah,klu de masa,
ak akn lawat korg kt group tu..
ak akn join cf korg klu ada org invite..
ak de sepatah 2 kata tuk dak2 group 1991 ni..

meiyr~pnyambut tetamu group??
lady~ko mmg mama ktorg yg vogue..
ken~ko mmg suka nyakat..
iman r~w/p ak xbape knl ko,ak da cilok no tepon ko..
irfan~ko mmg kuat bpolitik..
koma~ak xingt anda sape...adakah ,,,,??
mady~ko mmg suka men miskol org..


amyny~ak tharu ko edit pic2 ni tuk dak group..
secret~ko sorg dak sester yg aktif group ni selain ak..
sheikh~tq sbb aja ak n dak group wat solat istikharah..
sky~sntiasa setia ng mama mia..hak3..
slifer~tq sbb bg nama cik sawe kt ak..
wawan~dila da curang ng org len..
yana~ko mmg akak yg baek kpd ku ..
mr.a~tq sbb mpemeskan ak kt post ko..

dila~ak amanahkan aklil kpdamu..
ecah~ko ke makcik baru pakcik??
fakhrun~baru nk knl anda di cf..
hafiz~suka b'ym ng ang..
daus~besh bgurau nge mg..


afiq~ko mmg leh jd konselor..
afnan~ko pon sama cam afiq,ak suka..
sarip~igt lolipop,igt ko..
naa~suka kwn ng mg..w/p ko suka men ikon..
anhar~jg diri..ak xdpt backup ko da..
ku~dtg k.pilah,dtg kg ak tau..
mystery,nob,hana~jmp kt kmpk nnti..
ieka~tukang pomot petrosains..
minul~xsgka mg ponah duk aring gop..
aishah~xtau nk kecek gapo..


apih~xcukup ng sorg awek..
tirah~jmp kt kmpk gak..
ari~tq sbb bg ak tgk pic lina..
cutie~bak kata pkck,kiut...
cramer~tq bg info sal uia,w/p ak xdpt g sana..
cekadak~ko mmg bg cekadak aka songeh..
azwa~yg xde nama..
aus~keturunan sama ng moyang ak..

pakcik~org yg suka buzz ak n b'ym guna ikon2..
nanie~tukang wat skendel..
ain~jgn tmbh lg kerabunan tu k??
princess~slamat di indon tu ye..
playful~jmp di kmpk gak..

zoul~tq ats bodyguar2 yg ko bg tu..

ak akn rindu korg time kt kmpk nnti..
rajin2kan la miskol/msg ak..
sedey3...

keberangkatan..

ari ni ari yg bgitu sebok in dis week..
pagi2 lg ak da tgopoh gapah tuk mghabeskan pemackingkan brg2 tuk ke matrik..
pdhl,aneep da pesan awl2 suh bsedia..
tp ak cmtu la..wat bodo jek..
da la ari ni bgn kol 10 *awal lg..
abh lak ckp yg ktorg nk btolak ke ipoh lam kul 12tgh ari..
mknany,ak ada 2jam jek lg tuk duk umah ni..
kelam kabut la ak dok carik bj yg nk dibawak,lipat..
kasut lg yg ntah kt mne2 ak smpn..
salinan yg perlu disahkan pon ak cpt2 bg kt abh suh dy carik org tuk sign..
ak ni mmg mnyusahkan tol la..
hak3..
sian abh,dy pon turut tkena tempias kelam kabot ak..
lam kete lak,
ak bantai tido..
mne xny,on9 smpi kul pg buta..
lyn cf la,ape la..
time dah smpi ipoh lak,dok sesat tuk carik umah along kt manjoi..
da la perot ak asyk bbunyi jek..
mne xny,
ak xmkn pape pon kt umh td..
xsempat..lam keta,abh dok tny ak tul ke tmpt yg ktorg lalu..
pusing3,jmp tmpt sama je..
last2,abh kol bang bilal suh amek kt0rg..
sampi umah along,along suh mkn..
*tau2 je yg kite lapo..
along masak sup ketam,ikan goreng ng smbal tumis ikan bilis..
ape lagi,btambah gak la nasi ak..
ptg ni lak,ak dok sebok update facebook along ak..
padahal,
ak bknny mahir sgt pon sal fb ni..
dr kul 4-6ptg,
ak sebok upload pic along ak..smbil2 tu,
ak dgr kemerduan sore abg bilal yg xhenti2 mnyanyi smbil petik gitar..
malam lak.
along suh abh blanje mkn kt luar,
ktorg mkn kt restoran salathay..
abh pesan la tomyam,kailan ikan masin,
udang celup tepung,kerabu mgga,
ayam masak kicap,
ng ikan tenggiri 3 rasa..
sedap mmg sedap,ak gak la yg mghabiskan baki2 kbykkn sume lauk tu..
sampi abg bilal tgur..
"fuh,kuat gak ek wani mkn..."
alasan ak,pasni xleh da nk mkn sedap2..
pasni msti kurus balik..
hik..*alasan lapuk..
xkesah la..
jnji,ak konyang...
haha...


ni lah along yg abg bilal yg ak dok sebut2 tu..


sempat mkn askrem yg bang bilal blanje..

Saturday, May 9, 2009

peneman malamku..

hah,korg jgn pk len2 lak..
tiap mlm,dari f2 smpi skg,sblm tido,
ak akn ditemani ng nset..
org yg mbuatkan ak tido mlm smbil ditemani nset ni
juga merupakan org yg telah mbuatkn ak melabur byk duit utk mbeli topup..
haha..
papepon,
ak njoy men msg ng korg..



ni name dy asyran,
dy la org 1st yg wat ak knl dunia nset ni..
suka bg advice bak sorg konselor
dy ni jugak la yg mbuatkan ak mdpt rezat yg cemerlang lam pmr..
*i think la...
papepon,tq bro..
*aku sayang kamoo..


ni lak si anam..
ak knl dy masa kem b.arab time f3 dulu..
dy ni best,klaka,kuat majuk..
*majuk yg xjd..haha,sian tol..
dy ni ala2 ustaz sket..
sbb,slalu masok tilawah..
dy pon sorg kwn yg baik n menyenangkan..
sejak ak tuka no baru ni,
kitaorg jarang kontek..
*jmp??

ni si taufik,
bestfren ak time kt smkbc dlu..
dy ni sorg yg giler2..mmg besh wat kwn..
slalu cite prob dy kt ak,
bese la..
ak kn kwn yg memahami..
*sedikit riak..
*bila la kita akn btemu lg??
sob3


ni padil ank cik munah..
kwn sepermainan aku sejak kecik..
agk lama gak la kitaorg lost kontek,
sjk ak bpindah ke klntn..
sorg yg gatai,*mmg pon..
agak pemalu tuk tegur ak w/p dy nmpk aku..
hak3..
*teringat detik2 dulu..



ni hafizi,ak pggil dy,pG..
time kt skola dulu,jrg ktorg ckp..
bkn pe,takut gf dy a.k.a bespren ak jelez..
hak3..klaka tol bila igt balik..
mpunyai muka yg agk mgerunkan w/p ada sikit ciri2 keenseman..
dy baik ng ak,n ak selesa ng dy..
*rindu ng ex kamoo..


ni kerol si mulut becok..
korg knl kt kolokium kpj..
petah bkata2 w/p kdg2 ak xphm ng dialek ganu kamu..
periang,kecoh,pelawak..
xleh duk diam klu xdgr sore ak..
*ye ker??
haha


ni arip ank leman..
baru je knl dy kt fs/ms/ym..
mpunyai tubuh yg agak comel,sore yg mnje..
huhu..
malu klu mak aku dgr ktorg gayut..
penoh ng wawasan..
bakal mjadi sorg yg cukup bz..
*igt janji kite..

ni lak aneep,bdk ex-kmpp..
dy ni pn ak baru je knl..lewat sket dari arip..
dy ni byk gtau ak sal mnde2 kt matrik ni..
sorg yg nakal,tp malu..
dy gak sorg yg penasaran lam byk mnde..
*nice to know u..



ada lagi sorg,ise..
dy ni klasmate ak gak kt smkbc,same cam topik..
suka luah kn mslh dy kt ak..
*ak mmg pdengar yg setia
suka kwn ng dy w/p dy malu2 nk ckp depan2 ng ak..
dy skg ni sgt bz ng gf dy..
*rindu ng kamoo,ise..



to asyran,anam,topik,padil,pG,kerol arip & aneep..
kdg2,time korg kol ak,
mmg mak aku akn duk kt tepi ak..
nk siasat yg ank dy dok ckp ng sape..
korg jgn riso,
mak aku mmg sporting..
xde ny nk salah sgka ape..

pasni,ble ak da kt matrik,
sape la yg bakal mghabiskan krdt tuk ak lak??
adakah org 'baru'??
juz wait n see je la..

nk jmp sgt ng korg...
*tggu ak ada masa la...
hehe..



















Friday, May 8, 2009

petua2 dari arpah

arpah dgn sudinya telah bg petua2 ni kat ak.. dgn sukacitanya,ak nk kongsi ng korg.. suka ati korg la nk ikut/x, sbb.. ak pon xikut... hehe


petua2 untuk mendapatkan kulit muka & wajah yg cantek,putih bersih....
Makanan Sehat
Hindari atau kurangi makanan yang bisa menyebabkan wajah berjerawat dan kulit muka berminyak. Contohnya coklat, kentang goreng, pizza, dan minuman soda. Banyak makan sayuran dan buah-buahan akan mendukung untuk memiliki kulit yang sehat. Buah-buahan yang mengandung banyak vitamin,menyehatkan kulit.


Olah Raga dan Minum Air Putih
Mengkonsumsiair putih minimal delapan gelas sehari dan berolah-raga teratur dapat mempengaruhi kesehatan kompleksi kulit wajah. Kerlancaran darah yang lebih tinggi bisa memberikan kecerahan terhadap wajah. Olah-raga dan minum air putih yang banyak membuat badan lebih fit dan enerjik serta mengurangi stress.


Lindungi dari Matahari
Penting sekali untuk melindungi wajah dari sinar matahari. Oles wajah dengan krim sunscreen atau sunblock. Kelebihan sinar matahari terhadap kulit muka, bisa menyebabkan keriput dini, kanker kulit, kerusakan kulit,kulit terbakar memerah, dan bahkan mengakibatkan bibir kering. Untuk mencegah kerusakan-kerusakan tersebut, pakai krim sunscreen dengan kekuatan SPF 15 atau lebih.


Cuci Muka Sebelum Tidur
Biasakan bersihkan wajah sebelum tidur. Jangan sampai tidur dengan wajah kotor dengan make-up. Pilih sabun muka yang cocok. Setelah membersihkan muka dengan sabun, oles krim moisturizer. Sekali minggu, gunakan masker muka yang cocok bagi tipe kulit dan biarkan selama kurang lebih 15 menit.Masker muka mampu menyerap kotoran-kotoran lama yang menempel di kulit muka dan mengecilkan pori-pori. Selalu gunakan air hangat untuk membilas muka, air panas bisa mengeringkan kulit.


Tidur yang Cukup
Jika tidur cukup, 8 jam setiap malam, bangun pagi badan terasa segar. Tidur yang cukup bisa menambahkan energi dan otomatis wajah akan cerah bebas dari lingkaran hitam dibawah mata.

hilangkan kedut di muka
Selain dari menghilangkan kedut di muka, ada juga amalan yang boleh dilakukan supaya muka akan sentiasa kelihatan berseri. Caranya, cuci muka setiap pagi dengan daun teh yang sudah direndam. Sapukan teh tersebut ke muka, sepuluh minit kemudian basuhlah dengan air bersih. ataupun anda sapukan muka dengan putih telur. biarkan selama 10 minit. Kemudian bersihkan dengan air. Lakukan begitu seminggu sekali. Anda kan nampak keberkesanannya.



hilangkan kesan lebam bwh mata

Bagi mereka yang memakai cermin mata, sudah tentu di bawah mata akan kelihatan kasar dan hitam serta ada kesan lebam. Untuk mengembalikan kelembutan kulit pada bahagian itu, mudah saja. Ambil sedikit minyak sapi dan sapukan pada bawah mata perlahan-lahan bermula dari kanan ke kiri. Kemudian biarkan selama 10 hingga 15 minit. lakukanya pada sebelah malam sebelum hendak tidur. Tetapi ingat, selepas tempoh itu, bersihkan semula muka anda kesan positif beberapa hari kemudian.

tomato,epal licinkan kulit

Bagi mereka yang kulit berminyak, berjerawat ataupun mempunyai kesan parut, cubalah petua mudah ini. Parut sebiji epal atau sebiji tomato yang cukup masak. Kemudian gosoklah perlahan-lahan pada wajah dan leher. Kandungan gelatin pada tomato boleh menghilangkan kehitaman dan parut baru. Biarkan 20 minit, barulah dicuci wajah anda dengan air suam. Lakukan berulang-kali dan anda akan dapat hasil memuaskan.



urutan wajah dgn betul

Muka akan tampak berminyak terutama selepas bangun dari tidur. Sebenarnya, itulah masa sesuai untuk mengurut wajah. Guna jari telunjuk kedua-dua belah tangan. Mula letakkan kedua-duanya di bawah mulut (dagu). Pusingkan jari ke pipi, pipi ke hidung seterusnya ke bahagian dahi. Perlu diingat, jangan sesekali mengurut cara menurun kerana ia akan mempercepatkan proses kedutan di wajah. Buatlah setiap pagi disusuli dengan minum air suam sebelum mengambil sarapan pagi.















kulit saya putih bersih...jgn jelez..




















cantik kn??terima kasih cik arpah













Thursday, May 7, 2009

pelat??

Sape pelat dalam segi bahase huruf...atau mengaji quran dan mukadam??

kalau dalam huruf mesti pelat dalam huruf:
H

R

S

kan?

kalau huruf H bile sebut H jadi Hesh
kalau huruf R bile sebut R jadi aRee
kalau huruf S bile sebut S jadi aSSh

kan?kan?kan?

itu lah kebiasan bagi sesiape yang pelat huruf...
tp bagi org pelat nie,bile die tau die pelat die akan sebut perkataan tersebut berlainan...
macam..

Rumah=rumah
Orang = owang
Pagar= paga
She= See...


Arhhh...
lidah aku pun jadi belit2 dah....
k lah...
cube lah try sebut huruf dgn betul k....

jgn wat2 pelat sudah la..








Kami 3beradik bsedia mhapuskan kjahatan!!yeah!!!

nf