Sunday, November 27, 2011

perlukah memakai kasut yang selesa?

assalamualaikum...

Kasut..kasut..kasut dan kasut.. 
Seriously,I love shoes!

Tapi, dalam banyak banyak jenis kasut,aku paling suka jenis flat. dan aku kureng suka dgn high heels. 
ada beberapa sebab mengapa dan kenapa aku menyukai flat dan kureng menyukai high heels.

Aku suka kasut flat kerana ianya agak selesa dan kasut flat tak sakit kaki.
dan aku juga memang suka berjalan. tapi,kadangkadang taksampai 10minit berjalan kaki,kaki aku dah sakit kepenatan. baru pakai flat dah penat kan,apetah lagi kalau pakai high heels,lagila sakit dan penat tumit kaki aku. 

 Klik sini untuk lihat entry lepas berkenaan high heels. 

Dulu, setahun yang lepas mungkin,dalam sebulan aku pasti akan beli satu atau dua pasang kasut. Keinginan membeli kasut memang tidak boleh ditahan-tahan setiap kali mata aku terpandang rekaan kasut yang berwarnawarni yang baru. Kedai kasut yang selalu aku singgah masa waktu tu ; Red Modani,Vincci, Vern's, Nel dan etc.aku suka pergi situ sbb harganya quite affordable lagilagi bila sale kan.

Bila aku dah kerap sangat beli kasut apalagi encik boyfie pon mula bising potpetpotpet itu ini kata kasut aku dah berlambak. aku pon apalagi mula la bg alasan kasut yang aku beli tu takselesa la ketat lasakit kaki la. pastu dia suggest kat aku supaya belilah kasut yg berkualiti sikit yang tahan lama. Tapi........... kebiasaannya harga kasut yg berkualiti dan tahan lama tu boleh beli 4/5 pasang jenama kasut yg aku beli. tapi yang berkualiti tu mungkin boleh tahan bertahun-tahun kalau nak dibandingkan dengan kasut pasangpasang yang aku beli tiaptiap bulan tu yang hanya tahan 2-3bulan je.(if kerap pakai)

Dan sandal yang berkualiti ygang disuggestkan oleh encik boyfie tu akhirnya terletak jugak dekat tapak kaki aku. Erm. sangat selesa okey! dan..bukan takat 10minit,sejam jalan kaki pon aku takpenat tahu tak. kalau boleh,kemanamana je aku pergi,aku pakai sandal tu.hatta ke kolej pon aku pakai sandal tu sampai ditegur oleh pakguard. Sejak ada sandal tu,aku da stop drpd shopping kasut. walau cantik macammanapon design kasut tu,aku tengok dan belekbelek je dan takbeli pon tau.sebab aku sudah punyai sandal yang selesa.dan aku tekad, selagi aku takde keperluan untuk membeli kasut,aku takkan beli. so,kasutkasut yang dah aku beli sebelum ni aku senantiasa pakai ke kelas sampai aku rasa kasut tu dah  hancur lebur dan barulah boleh dibuang ke tong sampah.

Erm.makin lama koleksi kasut aku semakin berkurangan sebab dah terlampau hancur termasuklah kasut ke kelas. tsssk. dahla kena pakai kasut hitam je gi kelas. tak stylo wooh! 
then, aku ke kelas pon pakai kasut kaler koko dengan penuh waspada-sebab taut hancur jugak..nasibbaik takpernah kena tegur dgn lecturer kan.yang tegur pon takat para student je.jeleslah tu aku berani langgar peraturan.wahahaha. 

Semalam aku ke JJ Bukit Tinggi dan ke bahagian kasut.kebetulan beb,ada SALE! apalagi,aku berkira-kira untuk beli kasut untuk ke praktikal nanti.kali ni juga,kasut tersebut haruslah berkualiti dan tahan lama yaww..aku bet,tahan selama setahun,kalau lebih sampai aku dah keje pon,alhamdulillah. tapi tulah.harga kasut tu mahal la weh,even dah sale pon. sobbs.tapi kenalah beli jugak kan. sekali setahun je.takpelah pon berhabis duit sekarang.lagipon untuk keselesaan kan.

Korang tahu tak? pemakaian kasut yang menyerap hentak, lapik dalaman sendal atau kasut berkusyen boleh membantu menyebarkan semula berat dan mengurangkan ketegangan sendi tulang kita dan sekaligus boleh mengelakkan penyakit osteoartritis. aku pun taknak lah kena OA/Osteoporosis ni. aminn

kat bawah ni pulak ada fakta pasal high heels tau.
Persatuan Ortopedik Kaki Amerika Syarikat menyatakan bahawa seorang wanita yang mengenakan sepatu bertumit tinggi sekurang-kurangnya tiga sentimeter (sm) akan meningkatkan tekanan pada lutut sehingga 26 peratus. Keadaan ini akan mengundang penyakit osteoporosis dan penyakit sendi.


Insyaallah,kalau ada rezeki lebih,aku nak beli jenama kasut yang kat bawah ni. amin.
sebab kalau ada sale sekaraang pon,aku masih takmampu beli la. sedihhh!



  



  thank you for reading my entry!!

Wednesday, November 23, 2011

Sarawak dan Nasi Ayam Penyet.

assalamualaikum...

hyehyehye. pernah tak aku bagitahu yg aku ada pergi Sarawak pada cuti sem yg lepas? kalau takda,mehsini aku nak bagitahu story yang hampir 6bulan expired dah ni.

bukan apa.aku dah lama nak upload pasal ni sebenarnya,tapi gambargambar pulak terperuk dan terperangkap dekat laptop adik yang kat serting tu.
ni pon baru berkesempatan transfer memory terindah dekat sarawak ni ha..

dan aku pon nak berkongsi lah kegembiraan ni dekat korang okeh. suka tak?
meh,jom kita tengoktengok gambar.A picture is worth a thousand words kan?

my first time naik flight.tu yang jakun sikit tu.

ouh my mak,u look so tadarappapa with the peace.


part ni part yg paling best bila pergi memana. part apa ye kawankawan? ouh..pastinya bab makanmakanmakan. ouh eyh..nomnomnom..siryes aku pastinya akan menelan air liur pabila menaip part ni  tau.takcaya? tanya lah laptop aku.hwahwahwa..

tempat yg jadi pujaan hati aku sepanjang dekat Sarawak ni adalah pabila makan di Restoran Raja Ayam Penyet di Kuching. kenapa? sebabb. aku suka makan lah.hahahaha.
Lagi pictures.


tu apa yg aku buek tu.ye.aku mmg takde koje. haha
bandung yang kawkawkaw.


sup tulang.aaaah! awesome! mmg menyelerakan. sedapnya.naknaknak

ce tgk muka along yang takboleh blah tu.nyumnyumnyum.

nasi ayam penyet original.. ayam besar woooh.

sambal belacan yang best dan pedas sampai berasap telinga aii.

seriously.the chicken super besar tahu tak????dan tempe sgt rangup.


nasi ayam penyet ayam bakar+limau kasturi untuk keenakkan


errk.aku pon tatau kenapa aku buat camtu.ahaha


a couple that introduce and treat our stomach.. wahaha

dari dalam ke luar mmg banyak kepala yg datang.

bergambar kenangan sebentar!

6bulan lepas dgn sekarang saiz badan aku byk sgt beza tahu tak
dann.bersiarsiar amik angin dan nasib baik tak kena angin kuskus di Kuching Waterfront,Kuching.

aku tak ingat knp aku dilitupi oleh selimut tu.

cantik kan? nama apetah ni.

astana.keindahan di waktu malam di tasik apa ntah.

haaaa.sepanjang kiterang dekat sarawak tu,kiterang menginap dekat Harbour View Hotel. 
apa yg takbestnya dan aku tak berkenan dekat hotel ni adalah. aku rasa dia tak concern pasal customer muslimnya. 

sebabnya. bukan nak kata takde getah paip,gayung dan baledi pon takde tau tak. 
mmg dah macam orang apa dah lap berak pakai tisu segala. 

eyerww. aku org kg okeh.mana biasa camtu. 


sopan betul aku makan.

kalau takabes,takperlu bayar 5RM pon.

senyum simpul dan gediksksks

pahtu,kiterang ke Kampung Budaya Sarawak terletak di kaki Gunung Santubong yang mengambil masa kira-kira 40 minit perjalanan atau sejauh 30km dari bandaraya Kuching.

 Bayaran tiket yang dikenakan seingat aku berharga RM60 seorang bagi dewasa.  
tapi, aku dan adik dapat RM30 jelah.harga student tuu.


kampung budaya sarawak
salah sebuah umah etnik disitu.tinggi ouhh.
our mak! dan budak yang suka menyepak. *adik

tu  apa. monyet.tu apa.monyet.tu apa.monyettt kayuuu.

paman tgh nak ngukir sesuatu la tu.

haaaaaaah. apekah ni?

mak.along.

wani cantik. haha.perahsantan lagi.

bibik goreng untuk jualjual dekat salah sebuah rumah mini di situ

kuih apa ntah,tapi active ingredients dy keledek.

lepas tu kiterang g tgk cultural show kat dewan yg disediakan

erm.kalau dah datang sarawak,taksah la kalau tak beli kek lapis bukan? dan  “If you come to Sarawak, you have to get Diwannie Cakes. Simply marvellous!” -Dr.George Maison.

selain Diwanni Cakes,kami juga ke kedai kek lapis yg femes di sana 

iaitu kek lapis Dayang Salhah.


tester.habes kiterang rasa lah kononnya.
Welcome to Kek Lapis Sarawak Di Wannie


 dan jom ke Main Bazar  utk membeli sedikit cenderahati buah hati sekalian seperti boifren,family dan rakarakan.






oke.penat dah gua menaip.pabila haswani samilan menaip kan?mmg lah penat.haha.bye you all.takecare.
gua skrg jadi babysitter kpd baby izzul hafiy tau sekarang.harihari bgn pagi.oke,tu je yang nak bgtahu. =P



  thank you for reading my entry!!

Friday, November 18, 2011

byebye perak.hello penang. :)

assalamualaikum...

hai.selamat singgah ke entry terlatest aku ni. selamat mengepost entry jugak kpd aku.
iye.aku mengaku aku mmg dah lama gila takpost apaapa dekat belog kesayangan ramai ni.*chewah.berangan je kesayangan.


sbb nya, aku dah terminate broadband aku since october yg lalu.ini semua kononnya disebabkan exam week yg baru je berakhir pada selasa yg lepas. tapi kononnya je lah kan.kononnya taknak online sbb nak stdy.kononnya.konannya itu dan kononnya ini.padahal.isssh,hanya aku dan kawankawan yg tahu apa yg aku buat tanpa broadband ni.ahaks. 


fyi,weekend ni last aku ada kat ipoh ni..pasni takdak dah eh. nak tahu tak?nak?taknak? aku duli apa kan? next year,aku dapat praktikal kat penang tahu tak.penang tuu.kpd staff farmasi kat HOSPITAL SEBERANG JAYA,nantikan kemunculan si dara pingitan HASWANI SAMILAN kat situ yawww!


tapi tu lah.penang tu macam jauh sangat la.apesalah si rcmp takhantar bebudak praktikal cam kiterang ni kat n9 ke.melaka ke.kalau kat selangor pon dah cukup baik dah. dekat skit kalau aku nak balik kg kan. haish.
ni tidak.utara-selatan tu.jauh woooh!!


rumah sewa lagi satu hal.aku dok sibuk ah google sana sini mesej kol tanya sesapa pasal umah sewa yg dekat area HSJ tu.tapi hampeh. tu full.ini unavailable. sana mahal.sini lagi mahal. pening kepala aku. nak pi  penang carik sendiri umah/bilik sewa kat sana mmg tak ah kan. takda masa ouh..


so,kpd sesapa yg duduk seberang jaya sanun yg tahu pasal umah sewa yg murahmurah.takpon bilik pon jadik ah. bagitahu aku ye.thanks. :)


okelah.dah nama pon pinjam broadband org kan.mesti ah takboleh guna lamalama kan? takat ni je lah yg aku boleh tulis pon. nak aku update entry lainlain?tggu januari 2012 tau. oke.bye!


nah sini aku bg gambar selama mana yg aku tak update.karangan panjang lain kali okeh.aku bg gambar je. untuk tatapan readers terchenta tak hengat.hahah. 

tuttfrutt.nyummy,1st time aku makan.so jakun sikit.

ye.bila bab makan mmg kena serah dekat aku.*Shabu-shabu restoran

last day hangout dgn rakanrakan tersayangs.*JJ ipoh

kenduri kawen kazen. *klebang,ipoh

juga kenduri kawen kazen. *kg.serting ulu

shopping raya  idul fitri.bukan idul adha.

 nak baca kenangan suka suki aku sepanjang kat rcmp ni,boleh baca kat sini hokey!! :)

  thank you for reading my entry!!

nf