Saturday, June 8, 2013

Antara Intan dan Permata

assalamualaikum...

Wani, tajuk entry awak tak payah nk macam drama sangat kan. Grr

Malam ni kite nak cerita pasal emas. Mesti korang baru baru ni pi beli gelang emas kan? Almaklumlah sebelum PRU haritu harga emas turun mendadak. Maso kek kg den tu haa, kedai emas penuh dek orang pempuan. Tak lain tak bukan,pi beli emas lettew.

Tak salah sebenarnya kita beli emas ni. Lagi lagi untuk dijadikan aset dan pelaburan pada masa hadapan. Harga emas dijangkakann akan terus rendah sehingga tahun 2014. Pada para wanita diluar sana,cepat cepat la beli emas sementara harga masih rendah ni. Lepas ni, kite bet mmg harga akan melonjak naik lah. Mesti punyalah.

Tapi korang harus ingat, bila nak beli emas tu, pikir dulu panjang panjang. Jangan time korang beli, duit gaji 3bulan habes sampai negative. Pastu mulalah nk pinjam ikat perut bagai lah. Pastikan bila beli tu, duit dlm bank harus ada jugak tau. Mana tahu in case ada emergency ke.

Macam kite ni, kite suka sangat pakai rantai tangan. Tapi dah la allergic besi,silver bagai. Hatta zhulian yg mahal tu pon boleh allergik, memang emas lah jalan penyelesaiannya kan.  :P

Ni nak tanya ni. Korang pernah dengar tak pasal duit dinar by public gold? Dia macam duit seringgit syiling lama tu. tapi mahal. Emas lah kata kan. Kita mmg teringin nak beli. Tapi, tunggu stabil dulu. Hiks.




Macam nilah rupa dinar emas tu. 
Yang ni 1dinar punya. Dia ada 1dinar. 2dinar. 5dinar dan juga 10dinar. 





Yang ni pulak 10 dirham. 
Guys, macam comel je main main dinar dinar ngan dirham kan. Macam org Arab pulak. Hiks.




Yang chart atas ni pulak adalah harga untuk harini. Murah memang murah dari harga biasa. Tapi, nak keluarkn duit utk belinya macam...... Berat sangat hati. Tunggulah bila semua wishlist tercapai, baru nk beli. Kan?  Takdelah rasa duit lesap sbb beli emas ni sangat. Hehhe



  thank you for reading my entry!!

1 comment:

@izY@N said...

dirham ngan silver xde beza pun.. cuma kalau budget kau sket bolehla beli dirham.. kalau lebih sket beli silver..

nf