Thursday, December 19, 2013

Dunia Sekarang.

assalamualaikum...

Seriously tak boleh bayangkan apa akan berlaku dalam 10tahun akan datang?
Kalau sekarang ni masih boleh dikira sebagai rakyat yg mempunyai pendapatan sederhana. Iaitu masih boleh lagi pergi makan Nando's, TGI Friday's, Chillies, minum pun minum Starbucks walaupun hanya sekali sebulan ataupun sekali seminggu.
Tapi cuba bayangkan kalau 10 tahun akan datang? Takpayah cakap pasal 10tahun lah kan. Kita cakap pasal tahun depan.
Tahun depan bila bermulanya tarif electric naik. Tol naik. Tambahan pula sudah ada GST. Agak agak nanti macam mana kehidupan kita? Akan datang.

Nervous. Nak sangat tahu kehidupan akan datang tu macammana. Jimat sudah. Boros tidak. Tapi masih mampukah gaji hanya secoet
untuk menampung perbelanjaan yang akan datang?

Bukan nak cakap apa,bukan nak kata apa. Jelous mmg jelous tgk orang kaya ada maid sampai dua orang hanya jaga anak mereka. Tapi nak buat camna. Tu rezeki depa. Kita peduli apa.

Kta mmg kena buat something dengan life cost sekarang ni. Tak kisahla awak meniaga nasi lemak seringgit lima kupang tepi jalan pun, asalkan boleh tampung kos kewangan.

Macam aku ni, sekarang kalau ada masa lapang, aku duk sibuk jugak la jual produk Shaklee yg terbukti bagus berkesan tu. Alhamdulillah lepas jugakla bayar Mara bulan bulan. Aku pun ada amik tempahan jahit manik,buat veil untuk orang tunang ke kawen ke. hobby kot. Orang cakap lah setara mana penat ke,takberbaloi. Tapi dah aku suka, aku buat jugak.

Sekarang ni aku ada tiga income yg masuk bulan bulan.
- kerja aku sekarang yg stress dan baru aku sedar aku xminat.
- shaklee yg aku sangat suka outcome dia.
- tempahan jahit manik(hobby)

Paling aku nak sekarang, kerja dalam sektor government. Orang mesti cakap , eleh, dah la kutuk BN, tapi nak BRIM jugak,nak kerja gomen jugak. Dan aku akan balas. Alah, kalau PKR/PAS menang PRU,pastu derang jadi kerajaan, BN jadi pembangkang jugak tolol. Sama je konsep dia. Dah kau di beri mandat tadbir negara,tadbir la betul betul. Ni macam apa ntah. Suma menda nak naik. Puih. Rakyat diutamakn konon. Rakyat disengsara kn adalah.

Kerja dlm goverment ni best. Sbb senang nk buat loan rumah, interest rendah. Ada kenaikkan tiap tahun. Tu je sebab dia. Haha.

Kawan kawan yg pro-BN/UMNO tu klu baca post aku ni,jangan cepat melenting naa. Kalau korang rasa korang tak terjejas dengan kenaikkan yg bakal berlaku. Please. Please. Pikirkan orang lain. Letak diri korang dekat tempat makcik jual nasik lemak seringgit lima kupang tu. Bila ikan bilis,cili,gula,santan,telur, beras dah naik, makcik tu mesti serba salah nak jual nasik lemak dengan harga seringgit lima kupang lagi. SEBAB. satu,tak pulang modal. dua, customer complaint. TSSK.






Kita. Selagi boleh jimat, kita jimat. Selagi boleh DIY kita DIY. Selagi boleh amik tempahan. meh tempah.

Untuk Tempahan jahitan lace dan manik, akan dibuka mulai 28 February 2014.  


Untuk order Shaklee boleh wassap
 0136342113 
atau 
email ke has_aszwani@yahoo.com




  thank you for reading my entry!!

1 comment:

Muzai Samilan said...

gila ko tempahan 20144.. ko ada lagi ke masa tu?

nf