Saturday, November 17, 2012

Bakteria semakin kebal dan puncanya.

assalamualaikum...

Malam tadi aku ber-overnight di HSJ sambil menemani Kak Gee dan Puan Baiti berkerja malam di sana. Aku langsung tak membantu pon sbb aku lupa di mana letaknya kedudukan ubat-ubatan di OutPatient Department(OPD). Almaklum hampir 1sem jugak la aku meninggalkn OPD tu.

Sebelum ke HSJ,aku request la kt KD(Trainee UiTM) supaya singgah sat kat warung bawah pokok(kat sini makanannya super sedap dah murah!) berhampiran HSJ sbb aku sgt laparr malam tu. Dalam kepala duk terngiang-ngiang mi bandung yang wallaweh.sodap botul ceq habaq ang. Tapi malangnya,dah abes dan yg tinggal hny nasi goreng je. Arggh,kecewa sangatsangat. Abes lah diet nasi aku selama 1week ni.Tak dapat nk masukkan dlm Haswani's Book of Records. Sobbs.


Aku menghabiskan masa di OPD dgn tgk movie Awek Aku Pontianak dan Ice Age siri first. Gila la wani,movie tu dah lama kot,baru skg nak tgk. I layan Korean movie je. #ehh?

Pastu kan,ada sepasang veteren India ni bg la slip yg tertulis, "C.Amoxycillin 500mg tds x 5/7"
Padahal sblm tu dy dah amik ubat Pottassium Citrate mixture. Pastu dy dengan sukarela hatinya duk bercerita la yg dy mmg request antibiotik tu dari doc. Mulamula doc takmo bagi, tapi sbb dy mintak dan mintak jugak,akhirnya doc tu prescribed la jugak. Untuk Dia. Hey! Untuk Dia. Hey! *eh,tetiba pulak ternyanyi lagu Najuwa Latip,Apekes wani? Dia habaq yg dy ada sinus yg kejap datang,kejap hilang. Bila sinus tu menyerang, makan ubat lain tak menjadi tau. Tapi bila makan 2biji capsule Amoxy ni,sinus dy terus hilang,pastu dy simpan Amoxy tu tanpa habiskannya. Fully Registered Pharmacy(FRP) yg bkerja saat tu tak dapat buat apaapa la sbb kita ada piagam yang 'Customers always right' biarpon salah pon kan. Lagipon veteren India tu mmg confident je tahu pasak Amoxy tu kan,sampai doc pon leh give up dekat derang.

Tapi,mmg mentaliti orang kita camtu dan kebanyakan meeka ni tatau function of antibiotic itu sendiri. Memang ramai pon yg kalau deman dan selsema je,bila jmp doc,mesti doc tu bagi antibiotik. Kalau tak bagi pon,patient tu sendiri yg akan mintak. Kalau mintak takpe,tapi yg tak habiskan antibiotik tu pulak satu hal. 'Please complete the course'. Sebab apa kena habiskan antibiotik tu? Sebab,bila kita dah sihat wpun tak habiskan antibiotik tu, bakteria tu masih tak terbunuh sepenuhnya tau. Resistance of the antibiotic will occur.
Antibiotic resistance is the ability of a microorganism to withstand the effects of an antibiotic. If the patient still take the same antibiotic to treat the other disease, it doesn't work! 

Ingat lagi masa join Continuing Medical Education (CME) dekat KKSJ, presenter tu ada cakap,bila baby 2bulan demam, da start bagi cloxa dan resistance,  bila dah 10 tahun pulak bagi penicillin juga turut resistance,dah tu bila umor dah 26tahun,nak amik apa lagi? Vancomycin? 

Sebenarnya, bila dah start amik antibiotik ni,kita kena strict sikit. Macam aku jugak dulu sblm belajar bidang ni. Aku ni bukan yang jenis suka telan ubat tau. Dulu bila demam,doctor bagi Panadol, Antibiotik,etc, aku cuma amik sebiji sehari je. bila agak agak dah sihat sikit. Tinggal terus. Bila demam lagi, tak jumpa doc dah,makan je ubat yg aritu. Ntah dah expired ntah tak,lantak je. Tulah pentingnya education of taking medicine.

Lastly,aku nak bgtahu lah sikit cara nak amik antibiotik ni:
  • Baca,faham,patuhi arahan dan ambil ikut dos dan masa yg telah ditetapkan.
  • Makesure cara pengambilan antibotik tu betul sbb setiap antibiotik ada cara mkn yg berlainan(eg: cloxacillin diambil 4xsehari sebelum mkn manakala amoxycillin diambil 3x sehari selepas mkn)
  • Habiskan semua antibiotik wpun rasa dah sihat
  • Jangan gandakn dos wpun terlupa ambil dos sebelum tu

Rasa macam tak lengkap pulak entry kalau takde gambar kan? meh nak tepek satu gambar webcam kami. Kak Gee sangat eksited time ni. Dan gambar diambil menggunakan kamera DSLR laptop Kak Gee ye.hihi.
Dari kiri: Najwa,Kak Gee,KD and me!

Okey lah, malam tadi aku stat tido dari pukul 5.30-6.30pagi je. Tu pon kat kerusi panjang depan pintu masuk OPD. Sakit leher okey walaupon tidur nyenyak dan dalam kesojukan econditioner tu. Sekarang izinkan patik beradu sebentar ya. Agakagak azan Zuhor nanti patik bangun le. =P



thank you for reading my entry!!

3 comments:

timm_bill said...

suka3!! maceh,,info yg brguna!

nurfarhan said...

KD tu nama dia khadijah kan? kalau betul, dia tu senior saya kt uitm la. hihi

haswani said...

yepp.khadijah.ouh.kecilnya dunia. :P

nf