Tuesday, November 6, 2012

i izz sad.help me.

assalamualaikum...

Alopecia.Do you know what is alopecia? Based on wikipedia,the meaning of alopecia is a loss of hair from the head or body. In malay word is rambut gugur,atau keguguran rambut mahupun rambut semakin menipis.

When i've tell my friends about my alopecia problems,they just said itu normal wani.  A long long time ago(bajet dah tua sangat kan sampai rambut gugur),it's also normal to me,but now it's became a disaster. Yeah, average person normally loses 50-120 hairs a day. Tapi hampir 120 helai rambut yang gugur per day macam dah jadi perkara biasa bagi aku. My hair now iz weird. why.why.why.

 Lately,I also always finding loose strands of my hair everywhere. Floor. Bathroom. Bed. Everywhere. Even at my practical place. Malunyaaa bila classmate lelaki tegur sehelai rambut yg gugur yg terkeluar dari tudung tadi. tapi as usual lah,mestilah aku buat macam takda perasaan kan.


My beautiful housemate tell me that nutritional deficiencies can contribute to increased hair shedding .

Fakta: Kandungan protein, vitamin & mineral yang tidak mencukupi selalu mengalami masalah rambut gugur dan botak.
But, i've take vitamin C, E and zinc complex kot.dan lagi satu virgin coconut oil (vco)by catalyst.takkan tu masih tak cukup?
Haiiya.i think my hair  really need vitamin and supplement only special for haircare.supplement apa eyh? Tapiiiii zinc tu mmg dah elok untuk rambut kan. Tsssk. Any suggestion and opinion?

Dear my hair,plez tell me....Tell me what i need to take and to make sure i'll get my hair long,thick,strength and shiny?ouh. i really need to know. Maybe i should take more green vegetables in my diet. Sayur hijau tu mmg penting kan utk dapatkan rambut yg sihat?


Tadi ada pharmacist kat hospital( he also have alopecia.not really.actually he've thin hair.) yg cakap dy amik Minoxidil tablet dan kesannya,rambutnya kembali tumbuh. Then, i've open MIMS,see the indication and side effect.Terkejut bila tahu ubat tu ubat cardiovascular kot. Takde pulak indication dan side effect dy pasal hair grow. pasal  breast tenderness  and decrease in desire or sexual ability adalah. Pastu I google la pulak.Wujud rupanya Minoxidil topical solution 2% ni. Tapi malangnya side effectnya tetap sama. sobbs


camna nak dapatkan rambut camni.



kalau sehari gugur lebih daripada ini.
Sometimes i also think that i've hidden disease that cause my shedding. I iz scare. Nauzubillah.
I also know,shedding will stop on its own. I also know there are things i can do to stop my hair shedding faster..Maybe by taking garlic supplement by Shaklee  can stop hair shedding.
Who knows? I just need to wait and bersabar.sabar.sabar......



thank you for reading my entry!!


7 comments:

#ciksuzlin said...

same here (>______<)

rambut kita lagi bnyak gugur dari kat atas ni. especially time sikat rambut.

takut botak (+________+)

shaklee garlic tu bagus ke?

licha liza said...

pity u.. hopefully t dpt rambut lebat ye..

Dira said...

Dear, da elok u amik suplemen tu. Just keep taking suplemen n jaga pemakanan. Suplemen bukan ubat n maybe takes time utk pulih kepada asal. Blh refer doktor utk opinion dari yg pakar.

YUZAINE said...

tue tandanya dah kena ptong rambutla

haswani said...

#ciksuzlin itu je rambut kita bila kita baring kat tilam je.tak campur bila syampu,sikatt lagi. sobbs.

haswani said...

licha liza: thankyou dear. i hope so.

Dira: tu lah.cuma ingat nak tambah garlic suplement and ESP la.

Suzlin: produk shaklee bagus.dan mungkin bkesan utuk hair loss ni.i tak cuba lagi.

haswani said...

yuzaine: ala,kalau potong rambut,pastu gugur lagi,maksudnya.botak la aku. ;(

nf