Wednesday, January 12, 2011

unikl 4: situasi aku si student diploma farmasi 1

assalamualaikum..

guys,esok aku ada kuiz autonomic pharmacology.so,harus study lebih ini malam..
"alah,kuiz je pon ,tu pon da kecoh lebih-lebih kalah budak amek medik"..
hellooo..kuiz je pon?kuiz ni penting lah! 10% carry mark tu..ko igt subjek ni sesenang ko amek bahasa melayu masa spm je ke hah?eleh,spm tu pon ntah dapat A1 ntah tak.ntah.ntah sama mcm aku,bm A1 cukup.cukup makan.ye takk?

well,aku takdela pandai kan sampai boleh skor 4flat untuk setiap sem.
tapi pandai.pandai aku boleh la takat nak pegang pen masa exam sambil jeling.jeling budak sebelah meja..
w/p aku jeling.jeling,tak penah pulak aku dapat fullmark baik dalam kuiz apetah lagi masa final exam kan?sbb terlebih berkat kott.

ape yg aku tahu,subjek ni mmg killer subjek la kan.(bg aku je la) almaklom masa sem dua aritu,subjek systemic pharmacology pon aku hny mampu dapat B+ je tau..sedih tahap gaban tau aku. ):
*pada pendapat aku,subjek autonomic pharmacology ni adalah sambungan dari subjek systemic pharmacology.harap maklom..

ape yg susah sgt pasal subjek ini?mehsini aku selaku wakil pelajar diploma farmasi sem3 nak bgtau.ecece.subjek ini memerlukan aku menghafal byk sgt  beberapa kumpulan ubat.ubatan.termasuklah generic name dan trade name.kekadang bila aku hafal,selalu je tertukar takir nama ubat ni..ayyyoyo..aku mmg ada memory sshort prob lah rakan.rakan.untuk kuiz esok,akan masok tiga chapter iaitu overview of CNS, antipsychotic(neuroleptic), dan antidepressants.ye, dgr macam senang tp susah woo..kalu baca tapi tak hafal,mmg takleh jawab.kalau baca tapi tak paham juga susah nak jawab.kalau baca,faham,tapi tak igt juga tak boleh jawab...haaa.aku melalut sudah.senang susah kan??tsssk.

okey,dalm setiap jenis penyakit,kita kena lah tau puncanya.the symptom.bg ubat.ubatan untuk penyakit tersebut pulak,kita mestilah tau dy punya mechanism of action(moa),kegunaan therapeutic,pharmacokinetics,side effects,dan drug interactions.cuba korg bayangkan kalu satu penyakit ada 3 ke 4 ubatan,dan 1 ubatan ada 5 symptom dan side effect.tak masok moa dy lagi..agak2 berapa billion puluh ribukah mnde yg aku kena hafal haa?sgt senang kan?(ouh,aku tipo.sgt susah yaww)

dan kalau aku org yg rajin tak ape la kan.tp masalahnya,aku pemalas doe.pemalas sampai aku rasa nak lempang je muka aku ni...aku rasa macam kalu aku belajar susah.susah camni,baik aku amek medik ke mesir je dulu.ouh,dulu aku pernah dapat offer ke mesir la.bkn offer,tp aku apply,dan berjaya.dah,lupakan pasal mesir tu okey..budak pemalas tak boleh amek medik,budak pemalas hny layak amek diploma farmasi je.macam aku. =.="..kalau aku rajin sikit,boleh la jadi pharmacist nanti.insyaAllah.

bercakap pasal pharmacist ni,aku nak cite la sikit kan.kalau nak amek degree in pharmacy kat unikl rcmp haruslah dapat cgpa3.8 doe!!!! dahsyat tak kolej aku ni??kolej bertaraf antarabangsa tu.sbb ada budak antarabangsa disitu ye rakan.rakan..kihkihkih.aku nak dapat 3.5 above pon dah nak hampir nyawa.nyawa ikan..inikan pulak nak cgpa 3.8...wajib struggle mati.matian gamaknya ni!!tapi,kalau nak excuses dari 3.8 tu,aku harus la keja sebagai asst pharmacist selama setahun dua ye..sbb?experience is more precious than everything.okey.grad dip.keje.kawin.further study sampai phd ye..tapi kalau tetap nak amek degree even pointer tak sampai 3.5 pon massih boleh amek ape.degree of microbiologist,degree of pathologist.byk lagi kot degree yg best.best yg masih nak amek budak dip farmasi ni...gaji pon lebih kurang sama je kan dgn pharmacist.tak caye??cuba la amek.kah.kah.kah.(gelak jahat gila aku).

okey.dah.dah.byk pulak aku menulis arini.now,time  to study the killer subject.doakan aku wahai rakai.rakan taulian.say A+ for autonomic pharmacology..amiin.

tgk chapter tuk subjek ni ada berapa?


thank you for reading my entry!!

19 comments:

_luVy*dUcky_ said...

good luck!
cipa pon mggu dpn quiz sal CNS gak..
ayoyoyo~

haswani said...

tengs.
gudluck too..
sama.sama la kita berquiz ye...hehe

Anonymous said...

saye ain 18 :bley ke kalo spm kite x ambk pure scie tp nk smbg dip in phrmcy ni...ok x raserase

haswani said...

sepatutnya boleh sbb batch akak ada je beberapa org yg xamik pure sains pon,tapi sekarang admin da ketatkan balik sbb dy nak tgk kitanya kimia macamana.

tapi,try la dulu mintak jugak.manalah tau kot2 ada rezki.

Anonymous said...

tumpang tnya.. dip farmasi ni subject dia mmg dari kimia or ada lagi subject lain yg kena pro? sbb saya fizik and bio x bapa nk boleh.. haha.. TQ

haswani said...

bio tak pro pon takpe? lect ajar pon kita dah boleh paham. if dah mahir bio,lagi elok.. :)

Nurhyatty said...

slm,nak tanya sikit... saye baru je dpt tawaran dip farmasi kat rcmp.. ermmm susah x dip farmasi nie.. sbb saye nie jenis yg malas sikit orgnye... arap dpt tolong.. kalo 1st sem tu salu belajar sal ape ekh??? hehehe

haswani said...

wslm. semua ilmu tu susah nak dapat. kos farmasi ni pulak tak susah kalau rajin belajar.tapi,kalau malas belajar pon taksusah. tu pon kalau jenis cepat catch up dalam kls la . klu tak, mmg kena rajin stdy. 1st sem belajar yg basic2 je. 1st sem ni sng sikit nak score.

Anonymous said...

ade ke degree pharmacy kt RCMP??..

Anonymous said...

Klo x amek bio pastu nk buat degree phrmcy bleh ke ?

Nur Saodah said...

salam , saya nak tanya . saya amek dip in pharmacy . susah tak kak ? hmm takut salah pilih jee :'(

nurfarhan said...

salam. saya pun skrg ni dip farmasi uitm. memang pharmacology subjek yg susah gila. haha. boleh tension study ubat2 semua tu.

Anonymous said...

mcm susah je diploma farmasi nie..tp utk diploma farmasi nie just hnya 3 kredit pon ley mohon kn?

Anonymous said...

nk hafal MOA adalah yg plg payah...

Anonymous said...

Diploma farmasi ni slalu kena buat presentation tak ???

Anonymous said...

Hi nak tanya diploma farmasi ni slalu kena buat pembentangan tak ?

Anonymous said...

salam akak. ssh sngt ke dip famsi ni? sy bce entry akak, dah kecut perut sy. sy nak tye kak, silibus untuk dip fmasi ni lbh kurang sma tak dgn silibus matrix? mksd sy, ade tak fz,km tu? arap akak dpt respon. trma ksih :)

leyna yusof said...

klu dri fist trus ke degree in pharmacy brape ea pointer yg dye nk?

Anonymous said...

Assalamualaikum akak..saya fizik dengan kimia A tapi tk ambil bio boleh ke sambung diploma farmasi?? Thanks harap2 balas

nf