Wednesday, January 19, 2011

Saya Pelajar UniKL RCMP

assalamualaikum..

hyee oll..hari ni saya nak buat ice breaking bersama BPM.tahu ape tu BPM takk kngkawan?BPM adalah akronim bg  Blog Pilihan Malaysia.. ok.kite mulakan ice breaking kita 5 minit dari sekarang!!!!

nama saya haswani bt samilan.saya sekarang belajar di UniKL RCMP ipoh, perak..mmg tak ramai org tahu pasal Unikl ni.biasanya bila sebut pasal UniKL,masing-masing akan ingat yg UniKL hny berada di KL.salah tu ok.UniKL ni pon byk branch macam Uitm jugak.kalau org ipoh,derang akan lebih mengenali UniKL RCMP ni dengan nama Royal College of Medicine Perak aka Kolej Perubatan diRaja Perak..tapi tu bukan bermaksud hny kerabat diRaja je yg belajar di sini ye.saya pon org kebanyakan yang hina dina  jugak.tapi boleh je belajar kat kolej 'diRaja' ni kan???teeehee..

disini,saya mengambil kursus diploma farmasi.hanya diploma.sbb kat sini takde lagi degree in pharmacy.maybe InsyaAllah,sept 2011 akan bermulanya degree tu..tapi susah woo nak masok degree pharmacy ni.. pointer matrik/diploma/stpm haruslah 3.8 and above..susah kan??macam nak amek medik pon ada dah..almaklom la.pharmacist ni kan orang no dua terpenting slps doktor...

saya stat masok sini pada 03.01.2010..dan akan abes pada bulan satu 2013..lama takk?lama kan?takpe,sabar je la kan haswani samilan...

 

pengalaman manis : byk gilerr! paling best bila dapat tawaran untuk kos diploma farmasi ni even dah tahu akan amik byk masa belajar yg sangat byak.

pengalaman pahit : ouh,saya takmo ingat kisah.kisah menyedihkan itu..tak sanggup yaaww nak refresh balik!!


kami takk cukup sengal~ 

of cosh kami cantik tertarik.. 

we're the happy batch. <3

ok,sesapa yg belajar dekat universiti swasta,meh ler JOIN sekali!!!


thank you for reading my entry!!

39 comments:

biella93 said...

bestnye amek farmasi . hee :). blja rajin rajin

.vna erman. said...

blog walking,nice blog!

feel free to follow and visit my blog
http://www.vnazone.blogspot.com

Mirull Leonhart said...

salam perkenalan dr student... cambest je amik farmasi.. haha

Anonymous said...

hey, emm... foundation buat kat situ jgak kan??? Bley upload post pasal the environment? the study? the lecturer? accomodation? FIBS still available in 2011, right?

ucu abdul said...

salam..sis sye nk nnye kit nie
psl unikl rcmp..sye ade dpt offer blaja kt situ n course nye lak bkn farmasi la tp radiografi..agak2 sis
la ok x course tu?n cmne kehidupan kt sne ye..

p/s : pleaseee cmmnt i need to know..nk wt perbandingan..thnx ye sis

ucu abdul said...

salam sis..
sye nk nnye kit nie psl unikl rcmp
erm..study kt situ ok x?
bab sye de dpt offer kt situ tp tok course radiografi la..ok x course tu?

p/s : plesee cmmnt back i need to know..nk wt perbandingan la sis..thnx ya..

haswani said...

ouh.radiografi pon ok jugak.lagi best.
nanti i buat post pasal ni ok. :)

Anonymous said...

plezz..citer psal environment kt unikl yep!!!

Anonymous said...

plezz..citer psal environment kt unikl yep!!!

Anonymous said...

kaka wani.. sy dpt farmasi intake bulan 7 ni... surat pengesahan penerimaan tu bila nak hantar eh?? time daftar ke.. confius laa .. plsss ;(

haswani said...

surat pengesahan tu takpasti la. 2minggu sebelum daftar kot. sorry.

Anonymous said...

awak, diploma farmasi kt unikl ni mahal x? 1 sem kne baya bpe yuran?

haswani said...

mahal jugakla.nama pon swasta kan. yuran /sem dalam 5k. tapi jgn risau.macam saya,saya buat loan mara.jadi derang suma la yg bayarkan utk saya. heheh

Fariqh said...

im currently in RCMP now!!! best n took pharmacy too :D

haswani said...

ouh ya? but, i didn't recognize which one of you.

Anonymous said...

hai haswani...salam..amek pharm ye..bestnye...dip or dgree? sy sgt b'minat nk amek BPharm kt sane.. ade?
:D

Anonymous said...

salam sis..sy nk tye klau ambk cos nursing mhl x?agak2 sis stiap sem kena byar bape?

haswani said...

BPharm takde lg pd ms ni. tp, insyaallah ada pada next year. :)

mahal jugak. lebih kurang rm5300/sem

Anonymous said...

Salam,,memang ade ke kerabat diraja yg study kt situ?

Anonymous said...

kak, kalau nak dpt CGPA 3.8 tu possible ke ? org yg dpt 3.8 and above kat UniKL ni byk tak? kalau yg dpt kurang dri syarat CGPA ni maksud nya t'paksa kluar dri RCMP lah atau mcm ne?

tifa said...

sis , na tnya sikit. unikl neyh memang swasta kew ? tada scholarship mana-2 kew ? sy dpt kos nursing . tp takot swasta . belanja banyak .

Anonymous said...

salam. nak tanya sikit, kat RCMP-UniKL tu course ijazah sarjana muda perubatan dia untuk part time or full time? kalau part time boleh x?

tyra said...

salam. sis, sy nak tanya kalau cgpa kita tak lepas 3.8 tu tak dpt lah eh nk buat degree farmasi? so mknenye bila degree kene tuka cos ke cmtu?

Sarah said...

@tifa

@tyra

Kalau pape information boleh rujuk website UNIKL : http://www.unikl.edu.my

uni swasta bawah MARA.

Sarah said...

@tifa

@tyra

kalau nk information boleh check page UNIKL.
http://www.unikl.edu.my

Zieyzie Ilisha said...

akak..saya dapat bidang nursing at u tu...tp saya nak tnya klu sy disitu adakah klu kita disitu kita dah tentu dpt kerja maksud saya mereka akan tempatkan hospital atau klinik untuk kita bekerja...akak satu lg saya kurang faham la yg rm 250 dgn duit kos tu mmg kna bayar sebelum tarikh yg mereka ttpkan erk...tak boleh ke klu kita bayar semasa hari pendaftaran....tolong jawab disini erk akak plzzz http://zieyarilanakilisha.blogspot.com/2013/04/tawaran-ke-unikl.html

fyka said...

Assalammualaikum.. kak saya ni student lepasan spm 2012.. saya nak tanya cara pembelajaran course farmasi ni cam ne ye?? Senang ke tak course ni?? Saya harap akak reply dgn segera ye sbb saya nak tau sgt3..Thanks..

fyka said...

Assalammualaikum.. kak saya ni student lepasan spm 2012.. saya nak tanya cara pembelajaran course farmasi ni cam ne ye?? Senang ke tak course ni?? Saya harap akak reply dgn segera ye sbb saya nak tau sgt3..Thanks..

Anonymous said...

Salam kak.. saya pika.. saya ni lepasan spm 2012.. saya nak tanya course farmasi ni memang kita akan belajar pasal ubat2 je ke?? Akak boleh tak bagi sedikit penerangan lanjut tentang course ni.. biar saya lebih paham dan menambahkan minat saya dekat course ni..thanks..

Anonymous said...

assalam akk sy nak tau lebih lnjut psal kos farmasi nie.. mcm ner nak contact ngn adik secara personal... jgn riso sy nie pompuan... adik boleh bg fb atau pon apa2 jer yg boleh contact adik..plezzzz....

Anonymous said...

assalam akk sy nak tnya ckit psal kos nie personally... boleh akk bg nama fb ata apa2 jer tok sy contact akk... plezzz...

haswani said...

@Anonymous boleh klik dekat fb saya. haswani samilan

fathin azman said...

sis , utk ambik degree in pharmacy pihak management tgk result spm tak ?
sy pelajar matrik . about 2 month lg nak habis . n macam mana nak apply ?

fathin azman said...

sis , saya dah add fb sis .. bleh approve tak? seriously saya nak tahu sangat psl pharmacy kat unikl
thanks .:D

Syahirah Basri said...

Salam. Nak tanya. Kalau masuk u swasta, boleh kerja dengan syarikat swasta je ke?

Ameer Syahiran said...

Assalamualaikum.. kak ap syarat kelayaknya utk spm klau na ambik DPharmacy ni?? Mohon jawapan

Ameer Syahiran said...

Assalamualaikum.. kak? Ap syarat kelayakannya utk spm klau na ambik DPharmacy ni.?

Anonymous said...

Salam,Kak sye pon ad dpt dip in pharmacy..but little bit afraid la..susah sgt ke blja pharmacy?? If sye x dpt 3.8 and above whats going on?? Btw..sye dpt june intake 2015 but tkot2 je..camne eak blaja pharmacy?? Sorry..hehe
if akak x kesah cite skit camne study dia..tq

Waniey Najwa said...

SOrry akak.. nk tnye.. sye bkal jdi budak rcmp jugak blan 6 nnti.. kos fisio.. nk tnye psal pkaian.. pkaian mmng kene pkai bju krung eh?

nf